Niet-spoedeisende medische zorg in het buitenland

Onder niet-spoedeisende zorg in het buitenland vallen behandelingen tijdens je verblijf in het buitenland (maximaal een jaar geleden) en behandelingen waarvoor je speciaal naar het buitenland gaat. Deze zorg is uit te stellen tot na je terugkeer in Nederland en valt daarom niet onder spoedeisende zorg in het buitenland.

Wat krijg ik vergoed vanuit de Basisverzekering?

Vind je het belangrijk om een medische behandeling in het buitenland te laten uitvoeren? Omdat het daar sneller kan of omdat de behandeling in Nederland niet uitgevoerd wordt? Dit is onder bepaalde voorwaarden ook verzekerd. Je hebt dan wel vooraf toestemming nodig. Dit wordt vergoed volgens de regels van het betreffende land.

Naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder

Dan kun je op 2 manieren je zorg vergoed krijgen.

  • Je krijgt de kosten vergoed volgens je verzekeringsvoorwaarden. Die vind je op de vergoedingenpagina met je behandeling.
  • Je krijgt een vergoeding volgens de Europese Verordening. In dat geval heb je van ons vooraf toestemming gekregen via een S2-formulier. De buitenlandse zorgverlener rekent dan met ons af volgens de tarieven die in het betreffende land gelden. 

Let op: in sommige gevallen kost een behandeling in het buitenland veel meer dan dezelfde behandeling in Nederland. Laat je dus vooraf goed informeren.

Voorwaarden voor vergoeding

Toestemming

Wil je zeker weten of de door jouw gewenste medische zorg in het buitenland voor vergoeding in aanmerking komt en of je misschien zelf nog kosten moet betalen? Vul het online formulier in. Zorg dat de aanvraag ruim vóór de behandeling bij ons binnen is en voeg de volgende informatie toe:

  • Verklaring waarom je naar het buitenland wilt of moet.
  • Je behandelplan.
  • Een begroting of offerte.
  • Datum van de ingreep.

Zorg ervoor dat de informatie die je meestuurt compleet is en de informatie in het Nederlands of Engels is aangeleverd.

Aanvraagformulier buitenland

Verwijzing

Ja, je hebt voor de behandeling een schriftelijke verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. De verwijzing moet voor de behandeling zijn afgegeven.

Welke kosten zijn voor jou?

  • Eigen risico bij vergoeding vanuit de Basisverzekering.
  • Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan gelden er maximale vergoedingen.