- Goedkoopste van Nederland
- Alles online
- 8 op Zorgkiezer
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
menu90menu
Terug naar de homepageTerug naar de homepage
Gebruikers menu
90InloggenApp: VinkVink App
Laatst geüpdatet: [vrijdag 27 juni 2025]
De toegankelijkheidsverklaring legt uit hoe Menzis Zorgverzekeraar N.V. als risicodrager van de Basisverzekering van VinkVink en Menzis N.V. als risicodrager van de aanvullende verzekering en tandartsverzekering van VinkVink (verder gezamenlijk te noemen: VinkVink) werken aan het voldoen aan de eisen van de European Accessibility Act (EAA). We beschrijven ons huidige niveau van de toegankelijkheid van de website en de stappen die we nemen om te verbeteren.
Deze verklaring weerspiegelt onze bredere inzet voor inclusieve en verantwoorde digitale dienstverlening.
De European Accessibility Act (EAA) is een wet die bedoeld is om de toegankelijkheid van producten en diensten in de hele Europese Unie te verbeteren. In de EAA staan toegankelijkheidsnormen beschreven waar onder andere websites, mobiele apps, e-commerce, bankdiensten en digitale communicatiemiddelen aan moeten gaan voldoen. Het doel van de EAA is dat mensen met een beperking volledig kunnen meedoen aan de digitale samenleving en economie.
Vanaf 28 juni 2025 zijn organisaties die onder deze wet vallen, zoals financiële instellingen, webshops en digitale dienstverleners, wettelijk verplicht om hun digitale diensten toegankelijk te maken. Dit betekent dat zij moeten voldoen aan de internationale toegankelijkheidsnorm EN 301 549, die gebaseerd is op de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 niveau A en AA.
Bij VinkVink zetten we ons in om onze digitale diensten toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Digitale toegankelijkheid betekent dat websites, apps en andere digitale middelen zo zijn ontworpen en ontwikkeld dat iedereen ze goed kan gebruiken. Dit houdt onder andere in:
We werken voortdurend aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van onze digitale diensten door erkende toegankelijkheidsrichtlijnen toe te passen. Hoewel WCAG 2.1 niveau A en AA de norm is, is ons doel om volledig te voldoen aan de WCAG 2.2 op niveau A en AA. Deze nieuwe versie bevat aanvullende criteria die de toegankelijkheid verder verbeteren.
Om te controleren of onze digitale diensten voldoende toegankelijk zijn, volgen we de internationale richtlijnen genaamd de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Wij hanteren de WCAG niveau 2.2 A en AA. Dit is gebaseerd op vier principes:
Voor de VinkVink app is in december 2024 een toegankelijkheidsonderzoek uitgevoerd door een onafhankelijke externe partij, Digitaal Toegankelijk. Daarbij zijn app onderdelen getest volgens de WCAG-EM methode. De bevindingen die uit deze steekproef naar voren zijn gekomen hebben we opgelost, met uitzondering van het kantelen van het scherm en het aanpassen van de grootte van letters op iPhones van Apple. Ook hebben we interne tests uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan hebben we ook verbeteringen doorgevoerd in de app.
In april 2025 hebben we bij Digitaal Toegankelijk een hertest aangevraagd. We verwachten het rapport hiervan uiterlijk september 2025 te kunnen delen. Zo zijn we transparant over onze inspanningen.
WCAG-EM rapporten, uitgevoerd door Digitaal Toegankelijk: WCAG-EM rapport iOS VinkVink-app, WCAG-EM rapport Android VinkVink app
Op dit moment zijn alle bekende bevindingen opgelost, met uitzondering van het kantelen van het scherm en het aanpassen van de grootte van letters op iPhones van Apple. Deze worden opgelost met lancering van een nieuw ontwerp voor de app die in ontwikkeling is. Bij de externe hertest of interne tests is niet uit te sluiten dat er nieuwe bevindingen naar voren komen. In dat geval zullen we een planning maken om deze op te lossen.
Wat doen we om onze diensten toegankelijk te houden? VinkVink neemt de volgende maatregelen:
Er worden controles uitgevoerd om te zorgen dat we voldoen aan de toegankelijkheidsvoorschriften. De toezichthouder hiervoor is de AFM.
Als we zelf constateren dat we niet aan een toegankelijkheidseis voldoen, zijn we verplicht dit te melden bij de AFM en passende maatregelen te nemen om het probleem op te lossen.
Ervaar je een probleem met toegankelijkheid? Of heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten via onze chat(bot).