Zorgverzekering 18 jaar

18 jaar? Kies net als al die andere 18-jarigen voor een goedkope zorgverzekering van VinkVink. VinkVink is onderdeel van Menzis. Je bent al verzekerd vanaf € 132,90.

 • Goedkope zorgverzekering voor 18 jarigen: € 132,90

 • 100% online, handige chat

 • Topkwaliteit van Menzis

Zorgverzekering voor 18-jarigen

Combinatieverzekering

VinkVink Basis

132,90

Eigen risico vanaf 385,00

 • 100%
  Vergoeding bij zorgaanbieders met een contract
 • Gedeeltelijke vergoeding bij zorgaanbieders zonder een contract
 • Een goede basis voor een superscherpe prijs

De Basisverzekering is je verplichte verzekering voor zorgkosten en dekt de standaard zorg, zoals de huisarts. Voor iedere inwoner van Nederland is een Basisverzekering verplicht. Ieder jaar bepaalt de Nederlandse overheid wat er in het basispakket zit. 

 

 

Onze zorgverzekeringen voor 18-jarigen

Wil je meer weten over de zorgverzekeringen voor 18-jarigen van VinkVink? Bekijk dan onze:

Zorgverzekering 18 jaar

Mijlpaaltje hoor, 18 jaar worden. Feest! En ook veel veranderingen. Zoals in je zorgverzekering. Vanaf je 18e ben je niet meer gratis verzekerd met je ouder(s) maar mag je zelf een zorgverzekering kiezen en betaal je dus premie. Je kunt kiezen tussen:

 • Een eigen zorgverzekering afsluiten.
 • Verzekerd blijven met je ouders en niets aanpassen.
 • Je zorgverzekering bij je ouders aanpassen.

Let op: je kunt tot 30 dagen na je verjaardag een nieuwe verzekering afsluiten of je verzekering via je ouder(s) laten aanpassen.

Eigen zorgverzekering op je 18e afsluiten

Wil je een eigen zorgverzekering afsluiten? Dat kan gemakkelijk online bij VinkVink! Hiervoor heb je wel een DigiD nodig. Jouw Basisverzekering is bij ons in goede handen, omdat we onderdeel zijn van Menzis. Het grootste verschil is dat je bij ons het meeste online regelt. Natuurlijk ben je het liefst zo min mogelijk met je zorgverzekering bezig. Dat snappen we maar al te goed! Toch is het goed om even te kijken naar onze aanvullende verzekeringen. Na je 18e krijg je namelijk minder zorg vergoed uit de Basisverzekering.

Als je een eigen zorgverzekering afsluit en nog meeverzekerd bent met je ouders, stoppen we die automatisch voor je.

Verzekerd op de zorgverzekering van je ouder(s) blijven 

Als je niets doet en bij je ouders verzekerd blijft, zijn zij verantwoordelijk voor het betalen van je premie. Dat betekent natuurlijk niet dat ze dat ook blijven doen. Ze kunnen jou bijvoorbeeld een eigen zorgverzekering geven en daar jouw rekeningnummer aan koppelen. Als zij niets veranderen aan die zorgverzekering betaal je dezelfde premie als je ouders. Die kan hoog zijn als ze een aanvullende verzekering hebben. 

Eigen risico bij je zorgverzekering

Bij een zorgverzekering hoort een eigen risico. Dat betekent dat je een deel van de zorgkosten zelf betaalt, als je zorg vergoed krijgt uit de Basisverzekering. Bijvoorbeeld voor een operatie in het ziekenhuis. Dit verplichte eigen risico is door de overheid bepaald op € 385 per jaar. Als je verzekerd blijft met je ouders betalen zij ook deze kosten.

Verwacht je weinig zorgkosten en wil je korting op je premie? Dan kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500 per jaar. Dat betekent wel dat je voor diezelfde operatie in het ziekenhuis maximaal € 885 eigen risico moet betalen. Bedenk dus goed of je dat risico wilt en kunt lopen!

Bepaal je eigen risico

Zorgtoeslag voor 18-jarigen

Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dat is geld van de overheid om (een deel van) je zorgverzekering te betalen.

Waarom betaal ik premie voor mijn zorgverzekering als 18-jarige?

Voor een zorgverzekering moet je premie betalen. De hoogte van die premie verschilt per zorgverzekeraar en het pakket dat je kiest. In Nederland is de Basisverzekering verplicht. Die is bij alle verzekeraars hetzelfde, maar toch kan er verschil zitten tussen de premies. Een online klantenservice zorgt voor lagere kosten. Daardoor kunnen we jou een scherpe premie aanbieden. 

De belangrijkste punten van je zorgverzekering op 18 jaar op een rijtje:

 • Let op: je hebt tot 30 dagen na je verjaardag de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten of je bestaande verzekering aan te passen.
 • Eigen zorgverzekering afsluiten? Bij VinkVink, onderdeel van Menzis, ben je in goede handen. Je regelt alles gemakkelijk online met behulp van je app.
 • Denk aan de aanvullende verzekeringen. Na je 18e krijg je namelijk minder zorg vergoed uit de Basisverzekering.
 • Kies je voor een eigen zorgverzekering, dan stoppen we automatisch de meeverzekering met je ouders.
 • Blijf je verzekerd bij je ouders? Zij betalen dan de premie, maar kunnen jouw rekeningnummer aan hun zorgverzekering koppelen.
 • Let wel op, als je ouders een aanvullende verzekering hebben, kan de premie hoog zijn.
 • Overweeg je eigen risico. Bij een zorgverzekering hoort een eigen risico van €385 per jaar. Als je verwacht weinig zorgkosten te maken en korting op je premie wilt, kun je een vrijwillig eigen risico van maximaal €500 per jaar kiezen. Bedenk wel of je dat risico wilt en kunt lopen!
 • Heb je recht op zorgtoeslag? Dit is geld van de overheid dat je kunt gebruiken om een deel van je zorgverzekering te betalen.

Overstappen naar een goedkope zorgverzekering van VinkVink

Wil je overstappen naar VinkVink? Dat kan makkelijk en snel online.

 • Je kunt 1 keer per jaar overstappen. Dit kan van 12 november tot en met 31 december.
 • Kies een zorgverzekering die bij je past en bereken vrijblijvend je premie.
 • Sluit direct je zorgverzekering online af. Wij zeggen je oude zorgverzekering voor je op.
 • Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd.
 • Ben je net 18 jaar geworden? Dan mag je een eigen zorgverzekering afsluiten. Dit kan het hele jaar door. Je kunt ook bij je ouders op de polis blijven.

Bereken je premie

Vragen of advies?

We helpen je graag. Klik op de chatbutton rechtsonder om je vraag aan onze digitale assistent Noa te stellen. Kan Noa je niet helpen? Dan brengen we je tijdens onze openingstijden in contact met een medewerker.

ma - vr: 8.00 tot 18.00 uur
za - zo: gesloten

Veelgestelde vragen over je zorgverzekering op je 18e

Geen gedoe. Regel alles in de VinkVink-app

Met de handige VinkVink app heb jij je zorgverzekering altijd bij de hand. De VinkVink app bevat dan ook veel superhandige functies. Die heb jij voortaan gewoon op je mobieltje. Lekker!

 • Supereenvoudig inloggen. Wel eerst even langs DigiD.
 • Ga je naar een zorgaanbieder? Krijg je een rekening? Maak een fotootje. Stuur deze in. Of maak een PDF. Declareren is zo makkelijk.
 • Hoe gaat het met mijn declaratie? Je weet het. In de app.
 • Zorgpas of Europese zorgpas (EHIC) nodig? Die staat natuurlijk in de app. Ook als je even geen verbinding hebt. Gewoon offline beschikbaar. Geen stress.
Zorgkiezer logo USP

9 op Zorgkiezer

Onze klanten geven ons een score van 9 op Zorgkiezer!

VinkVink App USP

3,9 app beoordeling

Onze app wordt positief beoordeeld in de App Store.

VinkVink Logo

Onderdeel van Menzis

De prijs van VinkVink. De topkwaliteit van Menzis!