Zorgverzekering kiezen op je 18e

18 geworden? Of is het bijna zover? Gefeliciteerd! Dat betekent ook iets voor je zorgverzekering. Je bent niet meer gratis verzekerd via je ouders en kunt nu zelf een zorgverzekering kiezen. Ingewikkeld? Nee hoor. VinkVink helpt je.

Bereken je premie

Zorgverzekering 18 jaar

Maalpijltje hoor, 18 jaar worden. Feest! Maar ook veel veranderingen. Zoals in je zorgverzekering. Vanaf je 18e ben je niet meer gratis verzekerd met je ouder(s) maar mag je zelf een zelf een zorgverzekering kiezen en betaal je dus premie. Je kiezen tussen:

  • Een eigen zorgverzekering afsluiten.
  • Verzekerd blijven met je ouders en niets aanpassen.
  • Je zorgverzekering bij je ouders aanpassen.

Let op: je kunt tot 30 dagen na je verjaardag een nieuwe verzekering afsluiten of je verzekering via je ouder(s) laten aanpassen.

Eigen zorgverzekering afsluiten

Wil je een eigen zorgverzekering afsluiten? Dat kan gemakkelijk online bij VinkVink! Hiervoor heb je wel een DigiD nodig. Jouw Basisverzekering is bij ons in goede handen, omdat we onderdeel zijn van Menzis. Het grootste verschil is dat je bij ons het meeste online regelt. Natuurlijk ben je het liefst zo min mogelijk met je zorgverzekering bezig. Dat snappen we maar al te goed! Toch is het goed om even te kijken naar onze aanvullende verzekeringen. Na je 18e krijg je namelijk minder zorg vergoed uit de Basisverzekering.

Als je een eigen zorgverzekering afsluit en nog meeverzekerd bent met je ouders, stoppen we die automatisch voor je.

Verzekerd met je ouder(s) blijven 

Als je niets doet en bij je ouders verzekerd blijft, zijn zij verantwoordelijk voor het betalen van je premie. Dat betekent natuurlijk niet dat ze dat ook blijven doen. Ze kunnen jou bijvoorbeeld een eigen zorgverzekering geven en daar jouw rekeningnummer aan koppelen. Als zij niets veranderen aan die zorgverzekering betaal je dezelfde premie als je ouders. Die kan hoog zijn als ze een aanvullende verzekering hebben. 

Eigen risico

Bij een zorgverzekering hoort een eigen risico. Dat betekent dat je een deel van de zorgkosten zelf betaalt, als je zorg vergoed krijgt uit de Basisverzekering. Bijvoorbeeld voor een operatie in het ziekenhuis. Dit verplichte eigen risico is door de overheid bepaald op € 385 per jaar. Als je verzekerd blijft met je ouders betalen zij ook deze kosten.

Verwacht je weinig zorgkosten en wil je korting op je premie? Dan kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500 per jaar. Dat betekent wel dat je voor diezelfde operatie in het ziekenhuis maximaal € 885 eigen risico moet betalen. Bedenk dus goed of je dat risico wilt en kunt lopen!

Bepaal je eigen risico

Zorgtoeslag

Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dat is geld van de overheid om (een deel van) je zorgverzekering te betalen.

Waarom betaal ik premie?

Voor een zorgverzekering moet je premie betalen. De hoogte van die premie verschilt per zorgverzekeraar en het pakket dat je kiest. In Nederland is de Basisverzekering verplicht. Die is bij alle verzekeraars hetzelfde, maar toch kan er verschil zitten tussen de premies. Een online klantenservice zorgt voor lagere kosten. Daardoor kunnen we jou een scherpe premie aanbieden. 

Over VinkVink

Op zoek naar een goedkope zorgverzekering? Dat regel je toch zeker zelf. Wij fixen een goede zorgverzekering. Door het zelf te doen, betaal je minder. Jij zorgt voor een scherpe premie. Zo biedt VinkVink jou een zorgverzekering waarbij de basics geregeld zijn. We geven onze klanten de volledige controle over hun zorgverzekering. Met een handige app.

Ons idee:

  • Vink: Regel het zelf en betaal minder
  • Vink: Snel en goed geregeld in de app

App-first zorgverzekering

Bij VinkVink geloven we in digitale dienstverlening. Onze klanten doen graag alles, nou ja het meeste, zelf. We hoeven niet alles uit te leggen. Ze vinden dat dat gewoon zelf uit. Op een mobiel. Wij beloven dat we alles zo eenvoudig maken.

  • Declareren? Maak een foto en upload in de app.
  • Eigen Risico bekijken? Check het altijd in de app.

Daarom kies je VinkVink:

  • Regel het zelf en betaal minder
  • VinkVink je zorgverzekering snel en goed
  • VinkVink is een onderdeel van Menzis